Δωρεές

Παρακαλούμε ενισχύστε την προσπάθειά μας

Amount:
 EUR

Χάρτες της Μαύρης Θάλασσας pt.1

Δεν μπορούμε παρά να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στην τιτάνια προσπάθεια του David Rumsey, συλλέκτη ιστορικών χαρτών, ο οποίος προχώρησε στην ψηφιοποίηση πάνω από 30.000 χαρτών απ'ολο τον κόσμο και τους ανέβασε στο διαδίκτυο. Ο Rumsey, πρόεδρος ενός συνδέσμου χαρτογράφων με έδρα το Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ, περιέλαβε στην ψηφιοποιημένη συλλογή του 24 χάρτες της Μ. Θάλασσας, εκ των οποίων επιλέξαμε τους ακόλουθους δύο (για καλύτερη ανάλυση και για περισσότερους χάρτες επισκεφτείτε το site του Rumsey):   

2175023.jpg

 

Χάρτης του 1847, που δημοσιεύτηκε στο : Sharpe's Corresponding Maps. Russia on the Euxine (Black Sea). London - Published by Chapman and Hall, 186 Strand, 1847. Divisional Series.

Παρατηρούμε ότι η ονομασία της σημερινής πρωτεύουσσας της Αμπχαζίας (Abasia στο χάρτη), Σουχούμι, αναγράφεται ως Σουχούμ-Καλέ (στο χάρτη : Sougkoum-Kaleh). Μένοντας προς τα πάνω, και κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Μ. Θάλασσας, παρατηρούμε ότι ο χαρτογράφος τοποθετεί, με μια διακεκομένη γραμμή, το σύνορο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας (Boundary of Europe and Asia) στα βουνά του Καυκάσου. Πιο πάνω, στη χερσόνησο της Ταυρίδας (σημερινή Κριμαία), βρίσκουμε μια σειρά τοποθεσιών με ελληνικά ονόματα, όπως η Άκκος, η Θεοδωσία, ο Άγιος Θεόδωρος (Aitodor), η Αία, η Χερσώνα (Chersones), η Συμφερούπολη και η Σεβαστούπολη. Σε αυτές, τοπωνύμια σλαβικά (Parfenitza, Aoupskaia, Krasnoiars, Kozlof) και ταταρικά (Jechankaleh, Katlama, Karasoubazar ή Akmechet), προδίδουν την πολύχρωμη βεντάλια των εθνοτήτων που έζησε και ζει ακόμα στην Κριμαία. Τέλος να σημειώσουμε ότι ο χάρτης μας δίνει και μια εικόνα της σημερινής ν. Ουκρανίας, ως κομμάτι της Ρωσικής Αυτοκρατορίας: στα δυτικά η Βεσσαραβία, ψηλότερα η Ποντολία (Podolia), πιο ανατολικά η Πολτάβα και το Εκατερινοσλάβ, ενώ, ψηλά στο χάρτη διακρίνουμε και το τοπωνύμιο "Ουκρανία", με κυριότερη πόλη το Σλαβιάνσκ. 

 

_τίτλο.jpg


Ο δεύτερος χάρτης ανήκει στον Γάλλο γεωγράφο του 18ου αιώνα, Jacques Nicolas Bellin. Δεν είναι τόσο αναλυτικός όσο ο προηγούμενος, παρ'όλα αυτά περιέχει ορισμένα τοπωνύμια που δύσκολα συναντώνται σε μεταγενέστερους χάρτες. Το φρούριο Mangup  (Mancup στο χάρτη)  στην δυτική ακτή της Κριμαίας, η πόλη Bilhorod-Dnistrovsky στη Βεσσαραβία, που αναγράφεται ως Αkerman στη διάλεκτο των Γκαγκαζούζων, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα τοπωνυμιών που παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον. 

Καταϊφτσής Δημήτρης